Julie JJ - <3 Spania
Hjem Spania Facebook Add

18


Søss kjøpte seg topp-bladet på tirsdag og fikk med en Explorius-katalog som inneholder en god del informasjon om fremganger til å bli utvekslingsstudent, hvordan det er å være utvekslingsstudent og om de forskjellige landene osv.


Da hun kom 15 sider inn i katalogen kom Storibritania opp og dette var å se.. Litt flaut vil jeg si ettersom disse katalogene blir sendt verdenover i mange forskjellige blad i løpe av dette året. Men når jeg tenker tilbake på tiden min der, minnene og de herlige folka som jeg har opplevet det siste året er det ingen problem.. Plust at bildet ikke er det aller største heller.

 • 16

  Høflighet, vennlighet og hyggelighet er noe jeg synes merkes mye av her i England og generelt i UK - altså oppførselen deres. Det er en sjarm jeg virkelig liker med landet og samfunnet her. At bare noen få ord eller holdninger gjør så mye er helt sykt. Om bare hele verden kunne ha gjort det lille som gir så mye, da hadde ting vært så mye kjekkere i samfunnene og ellers rundt om i verden er jeg helt sikker på!

  Det å si "please", "thank you", "excuse me", "sorry" er ord som er veldig mye brukt i Storbritannia. Mange som ikke er vant med engelskmenn vil nok kanskje synes det er overdrevet brukt. Disse ordene brukes altså flere ganger daglig! Sitter man ved matbordet og vil ha noe er det normalt å spørre: "Please, may you past the butter?" og når du får det sier man selvfølgelig "thank you". Det er ikke slik mange i Norge ville ha sagt "send meg smøret" eller "kan du send meg smøret" liksom. Det er også vanlig å si en form for takk når man går ut fra butikker, enda man bare kiker også! For ikke å glemme å takke for seg til bussjåføren når man går av bussen!! Lite unntak er at enkelte i England liker ikke at man takker for maten, men foretrekker heller ett takk (og kanskje fortelle at maten var god). Må nesten legge ved at jeg har begynt å reagert enormt i det siste på nordmenns oppførsel etter å ha vært i England så mange ganger og nå bor her!

  Å være sjenert er ikke noe for en engelskmann! For det hender seg ganske så ofte at helt randome folk smiler til deg på gata eller hvor det enn er. Noen også kommer bort til deg for en liten samtale. Man som oftest blir møtt av ett smilende hei av butikkansatte og om man trenger hjelp. Det har hendt en god del at randome folk faktisk kommer opp til meg på bussen, byen ect og spurt hvor og hvordan jeg har ordnet neglene mine, hvor jeg har kjøpt det og det. For ikke å glemme gutter og ungemenn i biler som tuter og roper.. Huff, det er en ting som er ganske irriterende og hatefullt da!!

  Om man for eksempel er i en butikk og kommer borti noen hender det ofte at personen man bumper inn i sier unnskyld enda det var du som ikke så deg for. Går man en plass det er litt trangt er det vanlig å stoppe for de andre og la de gå. Ja, man kan da ende opp i en litt pinlig situasjon der alle ser på hverandre og forteller de andre til å gå, men de sier du skal gå osv. Dette kan også hende på veien at folk er snille og stopper for en enda de har forkjørsvei (det synes jeg faktisk norske folk er litt flinke til også!). En annen ting som jeg legger veldig merke til er det med dører. Går man igjennom en dør, holder man den oppe for den bak også. Husker en gang på college jeg var på vei ned trappene for å gå ut. En ukjent gutt (langt!) forran meg sto sikkert å holdte den døra opp for meg nesten over ett minutt før jeg var ferdig med alle trappetrinnene og kom meg ut gjennom døra!!

  En annen ting er at britiske folk ofte har kallenavn/kjælenavn på nære og kjære. Utrolig mange også kaller fremmede for love, sweetie, darling, hun, etc, så det trenger ikke å tolkes feil om en gammel man på gaten eller noe sier noe og kaller deg feks. love. Enkelte bruker disse "klengeordene" ganske mye. Har kommet over en god del personer som bruker de så mye at du begynner å lure om de prøver seg enda det er en dame i 40 åra liksom, haha. Så for mange kan dette bli litt for mye for folk, men blir man vant med det er det egentlig ganske koselig. Men dette er altså ikke en stor ting man MÅÅ liksom gjøre, men ett ord eller to som gir ett smil rundt munnen! Kyss på skinnet kan man også få av ukjente rett etter man har hilst, men det er vel mest på fester og slik.

  Ja, slike småord og småhandliger som vi kanskje ville ha kalt det i Norge betyr faktisk ganske mye her i UK. Man kan faktisk bli sett på som frekk om man ikke takker for seg og beklager seg! Jeg vet faktisk om en utvekslingsstudent som ble kastet ut av vertsfamilien sin fordi hun ikke takket og beklaget seg så mye og de mente hun var frekk - så det er ganske så alvorlig her i Storbritannia i grunn. Ganske sikker på at mange i Skandinavia og andre synes det er overdrevet mye av slik man oppfører seg her, men er man i ett annet land synes jeg de skal leve etter deres normer (og regler)! Selvfølgelig finnes det unntak som det er ellers i alle land og samfunn også, for noen kan virke veldig arrogante og ufordragelig! Men disse normene lærer de fleste fra de er ganske unge her i UK både i hjemmet, førskole og uansett hvor man er i grunn. Noe jeg også synes de bør lære i flere land! Jeg får faktisk høre hver gang jeg tidligere har kommet hjem fra England at jeg alltid er så høflig, og det tror jeg faktisk stemmer for det smitter faktisk! Hvorfor ikke takke én gang for mye enn én gang for lite?!  Har dere noen gang reagert på andres oppførsel? Hvordan synes dere oppførselen i ett samfunn skal være?


 • 22

  Har endelig satt sammen en video fra noen videosnutter som har blitt filmet i løpe av utvekslingsåret mitt her i England. Enjoy!


  Anbefales å sees i HD!

 • 29

  Fått utrolig mange spørsmål om hvordan college her i England er i forhold til den norske vgs. Ettersom jeg har fullført mitt opphold dette skoleåret på college kan jeg jo skrive litt generelt om det. Minner om at ting kanskje variere fra college til college.  Det første jeg synes må sies er om den engelske college er at det ser ut til at personer virkelig går der for å studere. Ikke som en godel i Norge gjør, går vgs bare for å gjøre det. Grunnet for at det er mer av en "studerings"innstilling her i England bland ungdommer som går college er vel for at det er mye hardere og at man klarer hverken fysisk og phsykisk sett ikke å fullføre ett år på college uten å virkelig ville det og stå på hele veien. Er man borte noen dager, ikke gjør innleveringer/lekser, ikke kommer over ens med lærere kan man faktisk bli enkelt og greit bli kastet ut av college på 1-2-3!

  Fravær er meget strengt bare i seg selv i grunn. Er man syk, så er det ikke noe forskjell i fra å være borte fra skolen enn grunnet feks ferie. Man får ikke fjernet det, men det går igjen ikke som ugyldigfarvær. Er man syk må man varsle innen førstetimen (før klokka 10) ved å ringe college eller sende melding. Man må gi navnet sitt, navn på kontaktpersonen sin og grunn for fraværet. Skal man borte eller noe må college ha skriv og underskifter ang det. Det ringes hjem til foreldre (også kontaktpersonen i organisasjonen for utvekslingsstudenter) om man ikke møter opp i en time uten å varsle fra. Er man bare 3 minutter forsein kan man blir få mark/notation (anmerkning). Blir fravær mer enn 5% av undervisning i ett eller flere fag må man betalte for ta sin eksamen i det faget (uansett om det har vært sykdom)! For mange marks/notations for man advarselsbrev (og telefon?) og i det værstefall kastet ut av college.

  Hos college får man velge opp til fire fag, ikke linjer slik det er på norske vgs. Ett fag er åtte timer i uka. Man har eksamen i alle fag hvert år (untatt sport og noen fag til), noen fag har man flere eksamener i hvert år. Eksamene varer som regel fra en time til to. På de timene må man svare på noen spørsmål, skrive to-fire essays (kommer ann på hvilket fag, men slik som sosiologi, phsykologi, engelsk osv). Data og hjelpemidler (notater etc) er ikke tillat! Det er altså snakk om meget lite tid! Eksamen er som regel i en stor sportshall hvor pultene er satt opp på millimeters mål. Man finner plassnummert sitt på en tavle utenfor hallen. Man blir sjekket at vakter ettersom man bare for lov til å ha med seg to sorte penner i hallen. Er man uheldig å failer i et fag kan man betale for å ta den om igjen (selvfølgelig ikke den samme eksamen). Om jeg ikke tar feil er det normalt å droppe ett fag i andre året. College er somoftest toårlig, men om ønsket tre. Ikke mange går tre år, men noen gjør det for å gå om noen fag eller for å få bedre karakterer. Karakterene er absolutt ikke slik som i Norge. Her må man bestå eksamen for å få en karakter i faget. Noen fag teller eksamen faktisk 60% av sluttkarakteren (feks. soiologi), hos andre fag (slik som foto) teller eksamen 40% og innleveringer etc 60%. Dessuten er karakterskalaen helt anderledes på college. Her er det U - E - D - C - B- A, hvor "A" er best og "U" er fail! I Norge er karakterene meget sprent men for å få "E" på en test/prøve/innlevering/eksamen må man ha rundt 45-50% rett. Dvs at det er mye hardere å bestå i forhold til Norge. Her er det ett stort gap fra "U" til "E", men fra "E" til "A" er tettere.

  Undervisninga er også litt anderledes i forhold til den i Norge. For det første er minimalt med databruk. Selvfølgelig blir de litt brukt i media og en god del i foto, men ellers er det null databruk. Det går mye på notattaking i alle fag i grunn. Man må også regne med å få masse lekser og lære seg til ting for seg selv. Det er mye selvstendigarbeid med andre ord! Det er altså mye strengere system på alle måter vi jeg si. Mye av grunnet er vel for at elevene skal være klare for store UNI. Men jeg må også si at jeg liker det systemet på college, det fikk meg til å jobbe og ta ting mer seriøst. Dessuten er jeg ganske sikker på at det strenge systemet har hjulpet meg til når jeg skal ta siste året på vgs i Norge til høsten og videre studerer framover.

  Kommer egentlig ikke på noe mer for øyeblikket.. Er det noe mere dere lurer på, føl dere fri til å sende mail til meg på jjj0@live.no!

  Har dere kunne tenkt dere å gått på engelsk college? Hvordan tror dere at dere hadde taklet det?


 • 26

  Formen etter flyttinga har vært veldig laber. Feber og magesmerter som har ført til dårlig nattesøvn og matlyst.. Føler meg bedre i dag, jeg har jo til og med klart å komme meg online! Håper å tror blogginga blir som den en gang var nå framover, ettersom jeg har sommerferie, ting er litt roligere uten college og første flyttinga denne sommeren er over.


  Flyttinga gikk jo forsåvidt bra. Fikk hjelp som sagt av Victoria med å pakke ettersom jeg mente det fantes ingen start eller slutt.. Helt sjukt at jeg faktisk fikk plass til alt i de to koffertene, en pose og en veske. Etter vi endelig hadde klart å få plass til alt kom jeg på at morgenkåpa mi hang til tørk. Men heldigvis sa Johanne seg villig til å ta den med når hun kommer på besøk om to uker. Ga bort tre bæreposer med sminke og diverse jeg ikke ville ha med til Bournemouth til Victoria og Johanne. Jeg la også igjen pusepledde mitt til familien og hårføneren min til den neste utvekselingsstudenten som kommer. Veide flyttelasset når jeg kom til onkel og det var 70kg i alt. Ikke rart at jeg hadde vondt i hver muskel når jeg kom fram!


  Måtte jo ordne med en liten gave til min kjære vertsfamilie etter mitt fine nimånders opphold i Hastings. Fikk fremkalt ett bilde jeg tok av prinsessekatten deres, Silky med ramme, fudge, sitron og lime drops, blomser, kort også måtte jeg jo legge til noen norske godsaker, blant annet Smash! Jeg har enda bilder i hodet av reaksjonene deres når de åpnet gaven..


  Så var det denne gjengen da som kom å tok farvell med meg på togstasjonen. Ingen ville være den første til å gi meg klem eller noe, så der sto vi. Tårer var å se i alles øyne, men det slo ikke meg før jeg så finsken kom gråtende mot meg. Det var sykt vanskelig, for det hadde jeg ikke forventet i det hele tatt.. Fikk høre av de at de dro ned til stranda igjen etter jeg dro, ingen sa noe bare mobilene deres som spilte triste sanger.. Aww, love you guys!

  Hva har dere gjort de siste dagene mens jeg har vært offline da, lesere?

 • 23

  Sitter her med en utrolig rar følelse... I dag er min siste dag her i Hastings by og det er snakk om mindre enn TO timer til toget tøffer til Bournmouth hvor jeg skal bo i sommer hos onkel og co. Jeg har hatt min siste natt, siste dusj, siste måltid, siste tur i parken, siste busstur, siste tur på stranda, siste coffeebesøk med jentene, siste blogginnlegg her.. - helt sjukt! Ni månder i drømmeland og nå er alt over.. Må si at det hjelper at jeg ikke skal hjem til Norge nå da, at jeg tar turen bare litt vestover for en slags ferie, men utrolig trist uansett. Det har ikke gått opp for meg helt enda selv om det var rart å pakke alle tingene sine i går kveld og nå sitter i ett helt tomt rom. Fikk god hjelp av kjære Victoria i går med pakkinga, for jeg hadde ingen aning hvor jeg skulle begynne. Det går vel ordentlig opp for meg når jeg kommer på togstasjonen og drar på terminalen uten alle vennen mine som blir stående igjen der.. Men har allerede planlagt mitt neste besøk her i byen da i juli, så jeg må bare se fram til det selv om jeg ikke skal bo her mer. Har hatt ett så utrolig bra utvekslingsår som jeg aldri vil glemme! Dere får sikkert høre mye mer om året enda her på bloggen selv om det er nå over..


  Bildene er fra mine første dager her i byen i august...


  De små elskbare gatene i Old Town..


  Nabolaget og utsikten fra vinduet mitt..


  Gata jeg gikk i hver dag når jeg skulle til parken, bussen eller byen..


  Huset jeg har bodd i...


  Stranda jeg har ligget mange, mange timer på.. • 25

  Hadde min niende og siste eksamen i går og det vil si at jeg også fikk sommerferie. Så herlig!! Været er jo på max også. Ligger på stranda nå, og her blir jeg resten av kvelden. Skal ha avskjedsfest for meg på stranda med masse folk, BBQ, musikk og drikke for å slukke tørsten i varmen. Ha en fin, fin kveld dere!

  Når har dere sommerferie?


 • 20

  I dag er det...


  Én uke til jeg flytter fra Hastings hvor jeg har bodd siden august i fjor.. Da går flyttelasset til Bournemouth.

   


  Tre uker til jeg fyller 18 år og skal ha det kult. Håper på førerkortet er i boks noen dager før..

   


  Åtte uker, minus én dag til jeg er på Norsk jord!

   

  Tretten uker, minus én dag til jeg er (forhåpentligvis?) tilbake på skolebenken i Norge.
   

  Bilder fra weheartit.com
   

 • 28


  Vi gratulere dere alle mine kjære lesere med dagen! ♥♥
  Jeg er sååå lei meg for at jeg ikke kan være i Norge i dag, være med familie og venner, se på russetog, dra på tivoli, spise NORSKE pølser og det som er normalt på denne dagen..  Her i England er det en helt normal dag.. og jeg har to eksamener.. baah!
  Ha en flott dag da dere og spis pølser for meg!


  Hoppet av glede når jeg så denne kom i posten i går.. Tusen takk mamma!! ♥ Får håpe jeg får litt norsk lykke på eksamene i dag..

 • 27

  Da er det snakk om bare timer til helvetsuka er i gang.. Jeg har forsåvidt ikke gjort annet enn å lest og pugget til eksamenene, sagt nei til fester og nesten gitt opp denne helga.. Det gjelder nok å bare holde hodet oppe, prøve mitt beste, bli overstått med uka her.. da har jeg igjen bare en eksamen, så blir det sommerferieeee på meg!! Gosh, ønsk meg lykke til!!


  17. mai blir en tung dag for meg som er nordman...

 • 22

  Nå skal dere få høre/lese noe som skjedde meg på fredag.. Vi kan kalle denne historien Julie i ett nøtteskall.. eller.. Julie umulige klarer det utrolige?! det er altså helt opp til dere, men noe i den duren kan historien hete.

  Alt startet at jeg våknet med et stort smil rundt munnen den fine fredagen fordi jeg nå får sove litt lengre på fredager enn hva jeg har gjort før. Smile ble ikke mindre når jeg så at det var sol og varme ute. Begynte så å tenke på kveldens sprell vi hadde planlagt på stranda med folk, god drikke og hva er vel bedre at sola skulle være på vår side?! Jeg tok på meg tynn strømpebukse, shorts og genser med åpenrygg og etter som jeg var i så godt humør skulle jeg skjemme bort meg selv litt ekstra ved å åpne min hellige brunost fra Norge. For å toppe det hele fylte jeg opp ett lite glass med melk til meg selv også som jeg er så glad i, selv om det er absolutt ikke er bra for meg siden jeg er allergisk, men det orket jeg ikke å tenke så særlig på. Etter en herlig frokost ble det tid for at jeg skulle ordne meg. Musikk er min gode venn da og siden jeg var hjemme alene skrudde jeg opp volumet på det høyeste, som også skrudde på humøret enda høyere.

  Etter å ha ordnet meg så jeg på klokka og så at det enda var igjen greit en halvtime før bussen kom. Siden jeg var i den gode moodet og at været var så fint, så fant jeg ut at det å gå i hagen de siste minuttene før bussen gikk hadde vært fint å ta bilder. Detter var også for å vise noen av dere dette på bloggen. Jeg slengte kameraet over skuldra og trallet ned trappa, tok på meg skoene og gikk ut. Da jeg hørte smellet av døra snudde jeg meg å så på den store, røde døra.. «FAEEEN» var det som kom ut av munnen på meg, ganske høyt også vel og merke. Dette var på grunn av at jeg hadde jo selvfølgelig ikke med meg nøkkelen og døra låser seg selv.. Der sto jeg å gapte til døra i shorts, genser med åpenrygg, sko og et kamera over skuldra? låst ut av meg selv?. alene? I det neste øyeblikk viste jeg ikke om jeg skulle sukke, riste på hode eller bryte ut i latter av meg selv. Men det rakk jeg egentlig ikke å tenke så særlig over før jeg sprang noen runder rundt huset, desperat etter å finne noen åpne vindu. Begynte også å finne fram stiger, men ga opp etter noen minutter. Det neste som gikk opp i hodet mitt er å prøve å få tak i en telefon og nummeret til vertsmoren min som hadde akkurat dratt på jobb.. Ringte på til naboen som kjenner vertsfamilien min ganske godt, men ingen åpnet døra.. Så sprang jeg til hotellet/baren/restauranten like ved ettersom jeg viste vertsfamilien min pleier å kjøpe met der. Selvfølgelig åpnet de ikke før klokken 12 og vaskedama jeg møtte kunne ikke hjelpe meg.

  Etter mange tanker og idéer ble min neste plan å faktisk prøve å komme meg på skolen. Komme meg fra Hastings til Bexhill.. altså 12 km! For kom jeg meg på skolen kom jeg jo til å møte noen jeg kjente og kunne låne penger til å komme meg hjem igjen pluss ikke få fravær i media. Jeg begynte å gå ned til byen, mens jeg tenkte på hva min neste plan var ettersom jeg ikke hadde verken mobil, penger.. bare meg selv og kameraet. Det som gikk i hodet mitt var om jeg skulle prøve å ta bussen og fortelle bussjåføren min historie, eller om jeg skulle ta toget å satse på at de ikke hadde billettsjekk på de to stoppene det tok meg å komme til Bexhill. Jeg så at de billettdørene til toget var åpen da jeg kom på stasjonen og tenkte jeg burde gå for toget. Selvfølgelig måtte jeg miste ett tog som dro når jeg kom til plattformen, og derfor måtte vente en halvtime til neste. Den halvtimen var det virkelig mange tanker som snurret rundt i ring i hodet mitt. Skulle jeg ta sjansen? Skulle jeg spørre om å få låne penger av noen på stasjonen? Nei, det blir for dumt.. Blir jeg stoppet? Skal jeg prøve bussen i stede? Hva med taxi? Ser folk at jeg er litt små nervøs? Hva om jeg blir sendt til politiet? Hva skjer da?

  Jeg ble for så vidt enig med tankene mine at jeg skulle gå på toget når det kom. Var nesten helt utslitt av alt som hadde skjedd og spesielt tankene i hodet mitt.. Tror jeg aldri har blitt så lei av mine egne tanker som på fredag.. Etter å trippe i 10 min i spenning på toget ankom vi endelig Bexhill og jeg kunne puste ut og alle de rare tankene kunne slippes løs når jeg kom meg ut av stasjonen. Nå var det bare å tippe hva tiden var og gå litt raskt så jeg kanskje kunne rekke timen. Etter en spasertur hvor jeg fikk rettet litt på alle tankene og problemene kom jeg til college. Der ble jeg møtt av noen kompiser som spurte meg «What?s up? You look so weird..» før jeg rakk å komme meg til dem.. Jeg fikk fortalt basic av min historie før jeg fikk høre hvor mye klokka var og løp inn til timen. Etter å ha følt meg dum uten noe skoleutstyr, ikke en gang en penn i første timen, fortalt min fantastiske morgen som ble til et kaos til ei venninne og mobbet av henne var det tid for lunsj. Lunsjen min som besto av en norsk Kvikk Lunsj og en appelsin lå jo selvfølgelig i veska mi, som lå på stolen på rommet, som var innelåst hjemme.. Ikke at det var det jeg tenkte mest på, men.. Noen kompiser av meg kom over til meg der jeg satt på plena ute i sola. Fikk heldigvis låne mobilen til han ene og ringt Johanne og Victoria. Da danskene kom og jeg skulle fortelle hva som hadde skjedd hadde hele historia bare litt mer latterlig. At det går an, sier jeg bare!! Heldigvis fikk vi skrapet sammen penger så jeg fikk meg en ukers billett på bussen på vei til byen. Hva har jeg gjort uten venner?

  Hadde ett lite håp at når jeg kom meg hjem at noen var hjemme i huset da ettersom jeg skulle skyndte meg å ordne meg til å møte resten av folket i byen og stranda. En kompis ble med meg også, ettersom han ikke hadde noe annet å gjøre enn å vente på oss. Da vi kom hjem var det ikke noen livstegn. Så der satt vi på trappa og ventet. Heldigvis ble det ikke så alt for sent før vertsmor kom å lo seg skakk av meg. Great job, Julie?! Tror jeg i alle fall jeg har lært at her i England skal jeg gå med nøkkel hele tiden, kanskje ha nøkkelen som et kjede rundt halsen for å vær sikker?! Glad for mitt lille gale eventyr ødela ikke noe som helst dagen min i grunn da.

  Noen av dere som har klart å gjort noe lignende før?


 • 22

  Lite og kjapt innlegg bare å fortelle at togturen til Skottland gikk kjempebra og vi er trygt framme i Edinburgh etter over sju timer med tog. Vi har hatt en runde i byen og på et museum med ei herlig dame, før vi dro på indisk restaurant og for en god prat med sjefen her i UK. Elsker Skottland allerede og kan ikke vente til å dra til the Highlands i morgen og alt annet vi skal gjøre helt til mandag. Men er helt utslitt etter å ha vært våken i 19 timer, så nå kaller virkelige sanga.. Legger ut bilder av Edinburgh by i løpe av morgendagen forhåpentligvis, så får dere ha det fint så lenge!


  Fine og svette etter en god del løping i London for å rekke både tuber og tog.
  Ei som er gira på å ta teorien på bil asap!  Hatt en fin fredag?
  Noen som er gira på å se bilder av Edinburgh? 

 • 25

  Helg, og takk gud for det! Vel, ikke at jeg kan sove så lenge i morgen eller i helgen. Jeg må være ut av huset før klokken 7 i morgen tidlig for å rekke toget til Skottland. Langweekend i Skottland kan vel ikke være feil med en bulje med herlige utvekslingsstudenter fra UK, shopping, fint land, flott natur og et nytt kamera i hånda. Første natt blir hold til Edinburgh, andre i the Highlands og siste i Edinburgh igjen. Sju timer med tog blir det i morgen og sju timer hjem igjen på mandag så det må være verd det. Kan ikke love internettilgang og oppdateringer her på bloggen, men dere skal nok ikke gå glipp av noen bilder derfra. Krysser fingrene for en tipptopp helg i Skottland! Ønsk oss god tur da!


  Tenkte kanskje å lese litt til teoriprøven på toget er lurt, samt å gjøre litt lekser. Tar også med meg min siste store pakke med Smash! - shit!
  Viste dere forresten at jeg aldri har vært i Skottland, men elsker å spille pipe og har vært modell mange ganger i kilt? Kilt ♥   Bare se:

  Noen av dere som har vært i Skottland før?

 • 31

  Herregud, når sitter jeg med den rareste og mest blandede følelsen ever! Vet ikke om jeg skal gråte eller hoppe av glede. Kjenner jeg blir nesten dårlig.. Jeg har nemelig bestemt når jeg skal hjem til Norge nå!! Etter en prat med onkel og tante klarte jeg å være mann nok til å sende emailen til sjefen i UK at jeg kunne ha tenkt meg flybillett hjem til Norge i uke 29, altså nest siste uka i juli (16-19?). Rett etter jeg sendte den begynte jeg å se på kalenderen og jeg fant ut at det er bare 17 uker igjen!! Fy fader, så sykt merkelig og uvirkelig at jeg vet ikke hvordan jeg skal reagere. Jeg har gledet meg i det siste som bare det å komme hjem til Norge, men tanken på å forlate mitt eventyr og min drøm her i England er meget sårt!  Kjenner jeg begynner å stresse med tiden. Etter to uker med påskeferie snart er det steinhard jobbing fram mot 7 eksamener, så er jeg ferdig på skolen i mai måned. Så blir det å si adjø til min fantastiske vertsfamilie som har alltid vært der for meg og alle de supre menneskene her i Sussex. Bare det blir tunkt! Så skal jeg ha en liten ferie hos onkel til jeg virkelig flytter til Norge. Håper jeg får tatt lappen på bil asap og får en herlig ferie på nesten 2 mnd i England før jeg er back on track i Norge for parties noen uker før skolen starter på norske baner. Da var drømmen over..


  Kan ikke alt og alle jeg savner i Norge komme til England, det gjør det sååå mye enklere og lettere for meg..


 • 27

 • 24

 • 27

  Æææh, fikk brev forrige uke av en ukjent adresse... Brevet så ganske vanlig ut, helt til jeg åpnet det og fant dette:


  Dette er altså noe av det som var i brevet OG ansiktsutrykket mitt som viser reaksjonen på dette. For dere som ikke ser eller skjønner hva dette er, så er det altså at ark hvor kjøretimene mine på bil skal stå og mitt midlertilige førekort her i England. Vel, jeg har nemlig søkt om å få kjøre opp her osv og det ser nok ut til at de stoler såppas på meg.. Jeg er litt skeptisk på å kjøre opp her i England da siden det er på motsatt side, gire med venstre arm, har ikke kjørt bil siden sommer og alt blir på engelsk. Men nå som jeg har allerede har begynt å betalt for ting og papirer endelig er i orden må jeg vel bare kaste meg i det. Grunnen for at jeg velger å kjøre opp på bil her i England er fordi det er mye billigere enn i Norge, skal vist være lettere (kanskje om man er engelsk?) og at man kan ta førekortet når man er 17 år. Har planer om min aller første kjøretime om to uker da jeg skal til onkel, så blir det intensiv kurs i påska forhåpentligvis i Bournemouth området. Er jeg flink og heldig skal jeg klare dette før jeg blir 18 år i juni. Det hadde i alle fall vært supergøy! Kjenner en klum i halsen hver gang jeg tenker på det.. *grøss!*  Har dere noen tanker hvordan det kan være å kjøre (opp på) bil i et annet land hvor de har andre regler og ting er motsatt? 

 • 35

  Dere aner ikke hvor godt det var å komme seg opp i morges, ta på seg sminke, ordentlige klær og gå ut døra. Jeg har til og med klart å komme meg på skolen. Føles ut som jeg er en fri fugl nå etter helvetesuka i senga med de stygge bakteriene som prøvde å ta knekken av meg. Vell, det er ikke bare derfor det er en spesiell dag for meg i dag.. For i dag har jeg faktisk bodd i England i 6 mnd, altså ett halvt år! Herregud, hvor ble det av tiden? Føles ut som jeg bare har bodd her noen uker jo, selv om jeg har opplevd mye her og hatt det rått.. Det posetive nå er jo at det snart er sommer, jeg fyller 18 år og jeg skal tilbake til Norge. Men jeg vet godt at det blir meget hardt å si adjø til venner og kjente her i England, samt England i seg selv kommer til å være et stoooort savn!
   

  Her er noen bilder av de 6 månedene i mitt eventyrland, England:


  Sen august - september tid; Spenning, varme, sol, stranda, bading, nye venner, fest i parken, herlige feriedager, kinaresturant, onkel&co besøk, skolestart, nærvøsitet, enda mer nye venner.


  September - oktober tid; Shopping, kvalitetstid, filmkvelder, høstbilder, caffee, høstferie, familie besøsk i Bournemouth, hundeutstilling, svanerpark, fasanjakt og bursdagsfeiring.  November - Desember tid; første to dager av college pga sykdom, overnattinger, festing, London, hotellrommet med jentene, utvekslingsstudenter fra Skotland, shopping og besøk av mam & Malin ♥


  Desember/juleferien; Bournemouth, onkel & co, baking, pynting, juletree, pakker, matlaging, god mat, god drikke, julestrømpe, parties, shopping, gaver, nyttårs aften og masse familiekos.


  Januar - februar tiden; Sosiologi eksamen, shopping, nye yndlingsko, løping, frukt og grønt, sushi, Frankrike, Paris, makroner, Disneyland, mye fotooppdrag, fotoprosjekter og partiiiies.
   

   Synes dere at tiden har gått utrolig raskt i det siste?

 • 27

  (Forhåndsskrevet innlegg. Jeg er nok i Frankrike når dette postes!)


  Ettersom jeg er usikker om jeg har nett i Frankrike og om jeg får tid til daglige oppdateringer på bloggen tenker jeg å starte en spørsmålsrunde. Jeg blir ofte stilit spørsmål om utvekslingsåret og England, men jeg har ikke fått svare på så mange av spørsmålene. Så derfor blir temaet for spørsmålsrunden: utvekslingsåret og England. Kommer til å svare på de når jeg kommer tilbake fra Frankrike en gang.

   

  Da er det bare å spørre i vei om hva dere enn måtte lure på ang utvekslingsåret og England! 


 • 28

  Tenkte å gjøre det motsatte av hva mange andre har gjort jeg nå. Selv om 2011 var en meget bra år, tenker jeg heller å skrive om ting framover enn å se tilbake. Jeg vet og er ganske sikker på at dette nye året blir bedre enn året i fjor. Med andre ord dette året, 2012 blir vildt! Januar startet ikke helt tipp topp pga juleferien tok slutt, eksamensforbredelser og eksamen, men fra nå av tar det av. Festing, shopping og fanterier står for tur! Skulle egentlig bli med Sophie til Essex i helga eller neste helg, men ser ut som det blir i februar i stede - vi får se. Gleder meg iallefall til å oppleve Essex og kanskje forhåpentligvis før møte noen i fra TOWIE. Shopping skal jeg iallefall ikke se bort i fra, pluss jeg har en liten hemmelighet.. og den røpes ikke før jeg hemmeligheten er over, hah.


  Februar måned blir også en bra måned hvor jeg drar til Frankrike, i Paris og til Disneyland for noen dager med herlige mennesker. Når jeg kommer hjem er det vinterferie en ukes tid. Vinterferien blir vel tilbringt i Bournemouth området hos onkel. Håper på noen fine gåturer og rideturer jeg faktisk! Håper også jeg har fått godkjent søknaden min om å kjøre opp her i England, så jeg kan ta noen kjøretimer når jeg er hos onkel. Siste helga blir vel å bruke på hotellrom, shopping og konsterter i London. Får kanskje norskbesøk den helga i London også! Resten av måneden blir vel mer party og moroheter med babes and hunks. Jeg må også søke meg tilbake på norsk skolesystem i Norge, Trondheim denne måneden.


  I mars har jeg egentlig ikke så mange planer. Håper på å få til å dra på noen konserter eller noe. Vi får se. Blir også ei helg til onkel vil jeg tro, forhåpentligvis blir Johanne med meg denne gang. Fikk fakrisk mail fra "bossen" min i UK at jeg og de andre utvekslingsstudentene i UK har fått tilbud om å dra til Skottland i midten av mars. Programmet som er satt opp høres også meget bra ut, så det gleder jeg meg veldig til!


  April er den tid for påskeferie, altså en 2 ukers lang ferie og sprell. Ferien blir vel også brukt hos onkels crib. Forhåpentligvis også unna gjort en god del kjøretimer siden påskeferien varer over 2 uker. Skal ikke se bort i fra at der blir en Londontur heller. Ryktes at jeg også får norskbesøk i påska, wee! Det blir også kanskje noen kjedelige dager med lesing til eksamen som er i mai og juni. Ellers har jeg ikke noen spesielle planer, selv om jeg er ganske sikker på at det blir mye å gjøre.


  Mai begynner forhåpentligvis sommerværet å komme. Det er også tid for noen eksamener og lesing til de siste gjennværende eksamene i juni. Begge danskene fyller år i mai, så parties er heller ikke noe det blir lite av denne måneden heller tipper jeg. Helgakos til onkel om det blir tid!
  Juni er nok en måned med eksamen og siste slit på college. Det er også tid for meg å bli 18 år denne måneden - noe jeg ser utrolig fram til! Da trenger jeg ikke å "gjømme" meg for politikonstablene og jeg er enda friere. Vurderer å stelle i stand noe her i byen, men vi får se. Tror denne månden også blir utrolig trist.. Det blir nemlig på tide å ta adjø med alle de herlige menneske jeg har møtt og blitt kjent med her i England. Jeg har allerede nå fått en god dose med erfering, gode minner og gode venner som jeg vil bære med meg for resten av livet! Drømmen min er mot slutten..


  Sommeren'2012 er litt mer uklar enda, men vet at den blir ganske fullpakket uansett hva det blir til. Har blitt invitert til å bo hos onkel så lenge jeg vil i sommer og jeg har tro på at det blir vanskelig å takke nei til. Om jeg ikke enda har fått lappen på bil før sommeren, håper jeg å få det unna gjort i sommer. Hadde vært litt stas å fått lappen før jeg fyller 18 da, siden jeg kan være 17 her liksom. Uansett om jeg blir i England eller Norge i sommer skal jeg iallefall ha det gøy med venner og familie. Feste og farte. Håper også at det blir syden tur på meg, og det passer perfekt at noen i familien vurderer å kjøpe leilighet i Spania!


  Om jeg blir i England til onkel i sommer kommer jeg vil å være der lengst mulig. Men jeg må vel kanskje prøve å få kjøpt inn 10 kofferter, pakke alt av klær, sko, sminke og alt annet dill dall jeg har kjøpt, og dra hjem til Norge to uker før skolen starter. Da flyttes det inn i min egen leilighet i barndomshuset, eller hele huset. Et helt hus når man er 17/18 år er mye ansvar, så om det blir så jeg bare får leiligheta har det ikke så mye å si i grunn. Glad for at mamma lar meg bo gratis i det uansett siden hun ikke bor der lengre. Må prøve å få ordnet meg med bil og jobb også. Mye venne- og familiebesøk blir det iallefall, det skal jeg love dere! Blir godt å komme på hjemmebane i hjemmlandet etter ett år på en svevende sky i paradiset. Resten av året er vel for å bruke på skole, ta igjen skoleting jeg har mistet, ta igjen tid med venner og familie og ha det helt rått!  Har dere noen planer eller tanker over ditt år, 2012?


 • 36

  Mange har faktisk spurt meg på bloggen og spurt meg personlig om hvilket språk jeg snakker med de andre utvekslingsstudentene her i England. Altså danskene Johanne og Victoria og finsken Jarkko. Dere skjønner vel at jeg kanskje snakker engelsk med Jarkko siden finsk er ganske spesielt. Han kan faktisk litt svensk så han forstår derfor litt norsk også. Utrolig nok snakker jeg faktisk engelsk med danskene. I starten når vi glemte divderse ord på engelsk sa vi det til hverandre på dansk/norsk i stede, men det har blitt mindre og mindre av. Vi forstår jo hverandre om jeg snakker bokmål, men for meg som er trønder er det faktisk lettere å snakke engelsk til de. Når jeg skriver meldinger til Johanne (eller motsatt) som ingen andre skal forstå kan det hende det blir på dansk/norsk, men meget skjeldent det også. Selv danskene snakker og skriver meldinger til hverandre på engelsk. Så ja, det går mest på engelsk.
  Det er jo ganske bra også da siden det gir jo oss ekstra trening, og det er jo bare flott!


  Trodde ikke jeg hadde ett bilde med alle oss fire, men fant dette som var fra en filmdag vi hadde i oktober.

  Har fått en god del andre spørsmål ang utvekslingåret, hvordan det er å være utveklslingsstudent og om England her på bloggen, mail og facebook. Så jeg tenkte at om interessen er der for dere kan jeg kjøre i gang en spørmålsrunde om akkurat de temaene om ikke så alt forlenge. Eller hva tror dere?

  Kjenner dere noen fra Skandinavia, i såfall hvilket språk snakker dere sammen?

 • 21

  Da er media mockexam'en over og godt er det! Nå er det bare igjen en på mandag og tirsdag... - Shoot me!

  Altså, på college (vgs) her i England er både eksamen og sluttkarakterer meget annerledes. Man har nemlig eksamen i hvert fag, hvert år. De fleste er i juni, men noen fag slik som sosiologi, psykologi, politikk osv har man en i januar OG i juni. Dvs at jeg har en i sosiologi rett etter nytt år og i januar (pluss 3 andre i mai-juni). Gruer meg stort! Eksamen er skriftlig og i de fleste fag varer den i en time. På en liten time man må regne med å skrive 2-4 forskjellige essays (store oppgaver). - Ja, det er helt sjukt! Notater er stregt tatt ikke lov og man må skrive alt for hånd... Ikke nok med det, men disse eksamene teller i de fleste fag 60% av sluttkarakteren din til sommeren, noe som sier at du må faktisk klare deg ganske godt på eksamnene om du vil ha gode resultater. Hadde ikke eksamen tellt så mye hadde jeg gitt blaffen i de, så lenge jeg fikk en bra karakter, men siden eksamen pluss leksene blir sluttkarakteren i fagene må jeg bare stå på!  Som dere da skjønner er det utrolig tungt. Slik som i sosiologi der aboslutt alt er nytt og vanskelig. For å få en A må man huske mange navn, hva de mener og årstall og vi har jo ingen anelse hva de tusen folka mener, tror og sier vi blir sport om. Det er altså langt i fra enkelt! Selv i media er jeg beskymret selv om jeg har fått bare A & B'er på alt vi har gjort! Er liksom så redd for at jeg ikke rekker å skrive 4 essays på en time, eller at jeg stresser for å skrive 4 stk og det da blir for tynt pga jeg stresset. Bare en å få brukt en data å skrive på hadde hjulpet meg mye, men jeg må vel bare følge reglene som de andre.. Litt glad for at det er motsatt av prosent i fotografi da. Der teller nemlig 60% av det vi gjør av prosjekt og 40% på eksamen. Eksamen får vi vite om og holde på med i noen uker før det skal leveres inn, så det ser jeg nesten fram til! Nå skjønner jeg ikke hva jeg klaget over når jeg hadde eksamen i Norge..
   

  Hva synes du om den engelske versjonen av eksamen?

 • 25

  Dere som ikke har fått med dere det, så er det faktisk desember. Desember er en herlig måned, en av de fineste i året mener jeg. En måned full av kjærlighet og kos, god mat og god drikke. Kribler i mangen bare jeg tenker på det! Men for meg blir vel denne julen mer annerledes enn noen gang (selv om jeg har hatt noen speiselle juler de siste årene). Nå er jeg liksom i et annet land, snakker annet språk og til en "fremmed" familie. Alt er ganske ferskt, nytt og annerledes..


  // Bildene er fra juletider i fjord.

  Blir slik at jeg skal feire jul hos onkel og co i England denne jula. Synes det blir litt rart å dra hjem til Norge til jul, så for meg er det egentlig ingen spørsmål. Familien jeg bor hos mente at å dra til onkel var en god idé siden de gjorde ikke noe spesielt uansett. Vi strarter juleferien om akkurat to uker, altså den 15. des noe som sier vi har en ganske lang ferie. Blir vel her i Hastings den første helga for juleparties, så vender jeg snuten mot onkel. Hva er vel bedre å feire jul med verdens beste onkel + co? Håper og tror det blir pyntet endel til jul hos de, for her i huset har jeg ikke sett noe til jul enda. Satser også på at jeg får lånt kjøkkenet til tante så det blir litt norskjulebakst på bordet, samt noe norsk godt på julaften. Gjetter jeg rett blir det både en norsk julekveld og en engelsk julemorgen med min norsk-engelske familie.  Må nesten nevne at jeg savner masse norske varer disse dager da.. Dahls julebrus har jeg kunnet ha gjort  mye for å få smake, mammas pakkekalender er savnet, julebaking, advent generelt og masse annet godt som er typisk jul. Nei, snø klarer jeg enda noen uker uten, takk om noen av dere lurte. Hadde vært kjekt med snø til juleferien da. Ganske sikker på at jeg vil savne alle julebesøkene og gavebyttene, i år er og blir det Skype og posten som utfører det..

  Hvodan ser du på en slik jul i ett annet land?
  Har du noen tanker om din jul allerede?


 • 22

  Jeg har nevnt tidligere at det er noe kluss med college, altså med timer osv. Jeg har nemlig blitt kastet ut av fransk pga jeg som har hatt fransk i ett år ligger på et helt annet nivå enn de som har hatt fransk i minst fem år. Læreren ville mer enn gjerne ha meg i timene og gi meg gjøre andre oppgaver, men å ha en elev som ikke gjør AS level og ikke skal ha eksamen i den klassen er mot de engelske lovene. Jeg har vært veldig lei meg og frustrert over dette. Studerer jo norsk og historie allerede for meg selv.. Jeg vil jo ha en godkjent år uten at jeg mister alle pengene som er brukt for å få gå på college, bo i et hus osv for dette året og jeg har lite lyst til å ta opp året her igjen hjemme i Norge...


  // bilder fra i sommer!

  Så et møte ble holdt i går og det gikk bedre enn forventet. Jeg skal nå skrive meg inn at jeg er på "studiesenter" og jobbe med franskoppgaver jeg får, passet til mitt nivå da jeg egentlig skulle ha vært i timene. Så jeg får de timene på timeplanen. Samt har jeg en time i uka hvor jeg er alene med en fransklærer, går igjennom lekser, gjør oppgaver og snakker fransk. Det ble også snakk om at jeg skulle ta nok et fag. De voksne mente foto pga de har sett bilder jeg har hatt og slik. Min kjære mormor ringte en VGS i Trondheim i dag tidlig og de sa at det jeg gjør nå og det vi snakket om på møtet i går var supert og at det var ingen problem! Hva er det mormor ikke fikser opp i? Nå kan jeg endelig senke skuldrene og slutte å beskymre meg.. Så da blir det også fotofag på meg, iih - kan ikke vente!


  Eeelsker det bare når ting går min vei!!


 • 36

  Hjemlengsel er vel noe man kan møte på når man har flyttet bort og ut fra familien generelt, og spesielt når man har flyttet alene til en ny plass i ett nytt land. Mange har fortalt meg at de vil/ville være utvekslingsstudenter, men at de hadde ikke klart å "forlate" venner og familie. For å være ærlig har jeg ikke kjent noe til hjemlengselen. Jeg er nok bare slik av person at jeg klarer meg egentlig uansett hvor jeg er, hvem jeg er med og hva som skjer. Elsker faktisk å være borte jeg, så i mine øyne stemmer ikke "borte bra, men hjemme best". Har jo vært ganske så sta og selvstendig siden jeg var liten. Selvfølgelig savner jeg familien og vennene mine, men ettersom dette har vært drømmen så utrolig lenge prøver jeg å ikke tenke så utrolig mye på det. Klarer jo ikke å glemme de uansett hvor lenge ett år kan kjennes ut som.  Får stadig høre "ååh, jeg savner deg sånn" av venner og familie, men jeg prøver bare ikke å snakke så mye om det. Det er jo ikke lenge til jeg er tilbake på norsk jord, bare måneder som blir fort til uker, som blir til dager. Jeg er mest spendt på hva som kommer til å skje når jeg er tilbake. For på ett år har utrolig mye skjedd både i vennekretsen og på hjemmebanen vil jeg tro. Det er når jeg kommer tilbake til Norge jeg får se hvem som er mine ordentlige venner vil jeg tro. For er de gode venner, er de der når jeg er tilbake også! Har merket allerede at ting har skjedd etter jeg flyttet, men jeg bryr meg egentlig greit lite om ting som skjer. Jeg er jo så langt unna og ting er jo kanskje anderledes igjen når jeg er tilbake. Jeg vil heller nyte tiden min her i England mens jeg kan, det er det som teller for meg akkurat nå!  Er du slik som får lett hjemlengsel?
  Hadde du klart ett år i utlandet uten å se mye til familie og venner? 

 • 30

  Siden jeg bor i et annet land, med annet språk, alene og at dette er liksom et år hvor jeg skal oppleve mye nytt og slik har jeg bestemt meg for å prøve å være med på det meste for å oppleve mest mulig. Denne epoken jeg har nå fått i livet kan hende jeg aldri får igjen, så jeg skal utnytte den mest mulig! Jeg har allerede utforkset mange byer som jeg aldri har vært i før, her i England, men det er ikke bare det. For organisasjonen (ETS) jeg reiser via her i England legger opp noen reiser og college jeg går på er veldig flink til å organisere turer og reiser. Jeg kommer jo til å reise litt alene med venner, vertsfamilien og kanskje også med onkel & co. Bare for å oppleve mest mulig. Kommer til å være mye til onkel vet jeg. Her er iallfall noen av de plassene og landene jeg skal til i løpe av dette (skole)året;

  London er vel en plass jeg skal ganske mange ganger til i løpe av året. Første turen er i andre helga i november hvor jeg og 14 andre som reiser med ETS i UK skal ha en fortreffelig helg på hotel i London. Blir morsomt å møte noen av de andre utvekslingsstudentene og høre hvordan de har hatt det så langt! Det er satt opp et program som er ganske greit. Vi skal blandt annet på musikal, sightseeing buss, City Cruise i River Thames og man skal ikke se bort i fra shopping. Jeg kommer vel til å dra dit med venner, for å møte norske venner og slekninger også. Tar jo bare en time med tog.

     Skolen har laget et program hvor man kan dra til Frankrike, Paris i Disney land i 5-6 dager i Februar hvor de som har fagene matte, business osv kan få muligheten å bli med. Siden jeg aldri har vært i Paris, eller Frankrike generelt så jeg dette tilbudet som en selvfølge. Så fredagen forrige uke betalte jeg skolen første pengesummen for å bli med på tur til Paris. Jeg hoppet virkelig av glede når jeg hadde levert pengene. Johanne har også betalt og skal bli med, så det ser jeg virkelig fram til! Har også hørt rykter om at det skal bli ordnet med en tur til Frankrike via ETS sammen med de andre uvkeslingsstudentene i UK, så kanskje blir det to turer på meg til Frankrike i år?!

     Så har det også vært snakk om at det skal bli satt opp tur via ETS til Skottland. Hvor i Skottland er ikke sagt enda, men jeg vil virkelig dra. Vet egentlig ganske lite om Skottland, så hvorfor ikke dra dit? Har hørt av mange engelskmenn at jeg kommer virkelig til å like Skottland, at det er et så fint land. Jeg kommer vel til å bli forelsket i naturen og batteriet på kameraet går vel tomt på 1-2-3! Skal prøve å gjøre mye for å dra dit, for å si det slik!

  Har du vært på noen av de plassene, byene eller landene før?

 • 23

  Nå er det akkurat fire uker siden jeg ankom paradiset her i England. Jeg har vært alt for dårlig til å oppdatere under denne katorgorien, mye for at jeg skriver det meste på bloggen når ting skjer, men here we go..


  Jeg har vel ikke annet å si om at jeg elsker Hastings og områdene rundt. Og bare meter unna fra en superfin og utrolig lang strand. Byen er ikke en av største, men stor nok til å bli noen tusen penger fattigere. Tar meg rundt 15-20 min å gå til byen fra huset, men det er så mye fint og se på at det går fort. Uansett går det busser til byen veldig ofte og mange busser går like i nærheten. Skolen ligger i "byen" ved, Bexhill og det tar rundt 20 min å kjøre bil dit vil jeg tro. Dessverre må jeg ta buss til byen, så ta buss fra byen og til skolen. Kan vel si at det er litt slitsomt, men i grunn ganske greit. Kjøper meg "ukesbillett" så jeg kan ta så mange busser jeg bare orker i Hastings og Bexhill for bare 100 kr, kjekt! Hastings ligger forresten 1,5 - 2 timer med bil sør for London.


  Hastings beach.

  Startet på college for akkurat to uker siden. De første dagene var ganske ekkle om jeg skal si det slik. Alt var kaos og jeg viste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg kjente ingen jeg hadde timer med eller noe, dro bare å fulgte etter folk noe som var veldig flaut. Men nå går ting mye bedre. Har også endret litt i fagene og jeg har endelig fått en timeplan som fungerer ganske så bra. Jeg har allerede blitt litt vant til å finne klasserommene mine. Siden de velger fag her og ikke linjer flyver vi litt over alt i bygget, og bygget er langt i fra lite. Er jo tross alt flere tusen som faktisk studerer hos .

  Image and video hosting by TinyPic
  Håper dere ser og skjønner hvorfor jeg liker min nye timeplan mye bedre?!

  Jeg har ofte fått spørsmålet om college er ganske likt som man ser på TV, og ja når jeg tenkte over det så er det veeldig likt! Noe jeg merket ganske raskt var at ting er mye mer seriøst her. Her går man ikke på college for at familien vil det, vennene gjør det eller for at man bare gjør det. På college er det studenter som virkelig går der for å studere og vil virkelig gjøre det bra og spesielt til eksamene. Det er høye krav i alt, og det går ikke an å komme med noen unskyldninger for ikke å ha gjort leksene eller noe. Vi får ganske mye lekser i hvert fag, disse pleier å være store oppgaver. Essaylekser er noe jeg garantert for hundre stk til av. Meste av undervisningene går ut på at du får en dunge meg info, så forventes det at du kan gjør en haug med oppgaver og selvstudie selv etterpå. Det er ikke slik at lærerene går rundt å ser om det går bra med deg liksom. Lekser i helger OG ferier er også bare en liten bagatell i forhold hvordan det er på college. For ikke å glemme at det er eksamener i ALLE fag. Så på college er det virkelig bare å stå på og holde tunga rett i munnen.


  Bare en knøttliten del av college.
   


  Vertsfamilien min elsker jeg bare! Kunne nesten ikke vært så heldig som jeg er. De er en livlig familie med mye liv, latter og energi. Ironi er veldig mye brukt i huset, kanskje litt for mye noen ganger at man ikke vet hva man skal tro?! Har flere ganger ledd meg til tårer av de. Jeg kan vel si at jeg har egentlig ganske frie tøyler, men allikevel er de der og tar seg av meg. Vertsmor, Caroline har alltid noen gode ord på uansett hva det er! Om det er noe useriøst eller veldig alvorlig. Kan liksom snakke med de om alt. Vertssøster, Bronwyn kan ofte komme å legge hodet sitt på skuldra mi, komme å gi meg klem og slik. Vertsbror, James er en moroklum i seg selv som jeg tar bussen med om morgene og han er med meg noen ganger på diverse ting. 2. vertsbror, Christopher er en liten rakkerunge som alltid finner på noe tull. Det lyser bare av øynene hans, haha! Mens vertsfar, Douglas er kjempesnill og grei.


  For ikke å glemme to skjønne kattepuser!
  Om det er noen spørsmål om utvekslingsåret er det bare å fyreløs. Jeg kan svare i et innlegg senere!

 • 27  Da var første dag på college utrolig nok over. Mange lurer vel på hvordan det gikk.. Men for å være helt ærlig vet jeg ikke helt. Kan iallfall si at det var kaotisk og hektisk. Når Vicy og jeg gikk på bussen til college i byen, satt min bussvenn der. Hun som hjalp meg med bussen og plassene første gangen jeg tok bussen alene fra college når jeg var på intervju forrige tirsdag. Vet ikke hvor mange ganger jeg har møtt henne på bussen, men nok til at hun spurte om nr mitt i dag og sendt meg en god del meldinger. Hun er virklig en søt og ikke minst en sprudlende jente som jeg digger. Hun gikk på college i Hastings før, men i år hos Bexhill så hun kjenner heller ingen så godt. Hun har også bedt oss på fest allerede og da har hun akkurat blitt atten!

  However, når vi alle 27 hadde komme til rette i klasserommet med kontaktpersonen vår (min lærer i media) var det en drøss med informasjon, samt noen sammarbeidsoppgaver så vi kunne bli kjent med hverandre. Tror faktisk alle i klassen min er ett år yngre enn meg, iallfall mange av de. Uansett, jeg kom i kontakt med to jenter som jeg var med i pausene, men jeg følte at jeg forfulgte de. Lite kult å sitte alene i pausene også, men alikevel føles det teit!! Siden skoledagen her gikk mest på info og slik hadde alle forskjellige tidspunkt på pausene sine, noe som gjorde at jeg ikke fikk møte de andre utevekslingsstudentene eller Joanna (min bussvenn). Men fant ut at ingen jeg har blitt kjent med her har timer med meg, noe som sier at jeg må finne meg nye venner igjen i morgen og da har både Vicy og Joanna fri.. Lite sjallu på Vicys timeplan... Hun har faen meg fri mandag OG torsdag. Mens jeg har fått en timeplan med en del hull i.. Jeg får vel bare finne nerden i meg da og sette meg å gjør lekser når jeg ikke har noe annet å gjøre før timene starter...

  Kontaktpersonen min er foresten kjempesnill og litt fasinerende på ett vis. Gult/oransj hår med side cut, fake øyenvipper, og går i knallfarger. Snakket litt med henne i dag, og hun syntes jeg er ganske modig som er utveklingsstudent hos Bexhill College. Hun og resten av skolen skal gjøre alt for at jeg skal trives og komme meg til rette, og det er jo godt å høre.


  Dette er timeplanen min. Som dere ser er det en god del hull her og skoledagene blir laaange. Huff, må innrømme at jeg har lyst til å gåte. Kunne ha gjort mye for å få timeplanen slik som Vicy og ha alt på tre dager, resten fri... 
   

  Hvordan ville du ha følt og gjort om du skulle ha gått på college i en annet land og kjente ingen?
  Hvordan synes du det var å komme tilbake på skolen/jobb etter sommerferien?

 • 34

  Okei, jeg har egentlig utrolig mye på hjertet, men jeg tror jeg skal vente med noe av det til i morgen. Hodet mitt strømmer, eller skal man si druktner snart av tanker. En av de jeg kanskje tenker mest på er at sommerferien min er over for i år idag. Greit over 3 månder med ferie får jeg vel aldri få igjen før jeg blir gammel og grå. Har hørt av andre studenter som har studert i utlandet, samt hun som har gått på skolen her før, at skolen er meeget hard og stiller mye høyere krav enn i Norge. Det er vel avhengig av hvilke fag, hvordan lærerene er og hvilken type du er vil jeg tro, men uansett! Alt av undervisning, prøver eksamener blir på engelsk (untatt fransk for meg da selvfølgelig) og eksamener skal jeg ha hele 4 stk av dette skoleåret. Så ja, jeg er meget spent og nærvøs ang college, spesielt i morgen. Snakket med de andre utvekslingsstudentene her og jeg skal bare ha noen fag med enkelte av de og vi skal ikke møte opp på samme plass i morgen, så det kommer til å bli meget tøft. Jeg har også hørt at det er meget vanskelig å bli venn med noen på college. Iallfall så gode venner at man finner på noe på fritiden. Man må være skikkelig frampå, og spør om å få bli med de, men når man har kommet over den kneika skal det nok gå bra. Et tips jeg også har fått er å være minst mulig med de andre utvkelingsstudentene (iallfall samtidlig) for da bli vi mer som en "gjeng" og kommer heller ikke til å bli kjent med å så mange engelske. Men som jeg har sagt til folk; jeg må faktisk bare ta meg sammen og gjøre mitt beste...
  Hadde vært fint om dere ønsket meg lykke til!! 

  Var i byen i dag med Vicy for å kjøpe inn siste ting av trenings- og skoleutstyr (+ blåsjampo).


  Endte opp med en herlig løpetights fra Nike og joggesko fra Adidas. Helt tilfeldig (nesten) at alt var rosa og macher alt annet sportutstyr jeg har fra før av som er i rosa. Fant også en herlig stortstopp fra Nike i rosa, men de får ikke inn min størelse før på lørdag. Butikk: Sports Direct.


  Lette hele byen etter skolesekk. Vil ha en simpel en, og jeg endte opp med denne med merket Mckenzie hos JD. Penalet (little miss naughty), blyantene og blyantspisseren er kjøpt hos WH Smith. Kanskje jeg viser dere annet skoleutsyr jeg har kjøpt tidligere senere.

  Hva synes du om trenings- og skoleutstyret?

 • 22


  Nå er det en stund siden jeg har oppdatert dere ang utvekslingsåret og nå er det faktisk bare én uke igjen til jeg flytter til England. Neste onsdag på denne tiden sitter jeg vel på flyet til Gatwick, London med enorme sommerfugler i magen som holder på å drepe meg. Jeg har faktisk ikke pakket et eneste plagg enda, har så lite med tid. Har vært virkelig stress hele forrige uke og den siste uka i Norge er, vil og kommer til å bli ekstrem!!  For noen uker siden fikk jeg siste rest av papirer og slik fra organisasjonen Explorius (som jeg reiser via) og to av de papirene var flybilettene mine. Først tenkte jeg at det var tur-retur biletter, men når jeg kiket nærmere på de gikk den ene fra Trondheim til Oslo, og den andre fra Oslo til Gatwick, London. Ringte Explorius ganske raskt og lurte på om jeg virkelig skulle mellomlande og om jeg skulle reise alene. Joda, jeg må nok mellomlandet av en grunn i Oslo, vente to timer der før neste fly til England - helt alene. Men jeg klarer meg vel bra vil jeg tro.  Stedet er jo fortsatt Hasting, helt sør i England, så ingen forandringer der. Er kanskje litt redd for at noe skal skje før jeg reiser nedover at etter alt som har skjedd i England de siste ukene. Men krysser fingrene på at ingen ting stopper meg til å dra selv om jeg skal innom London, samt flytter bare en timestid unna. Men så har det dukket opp et lite problem nå da med skolen. Jeg får nemlig bare ha 4 fag + feks fotball som tilsvarer 18 timer i uka. Om man skal få godkjent andre året studiespess i Norge må man ha minst 30 timer for uka med fag. Jeg har vært nesten på gråten for at dette kanskje vil ødelegge hele greia, men har fått god hjelp av mange. Så nå holder jeg på å ringe rundt og snakker med skoler i Trondheim som jeg kommer til å søke på neste år, om hvilke programfag de har osv, siden jeg må ha det samme programfaget som jeg velger i år neste år også, derfor er det viktig å velge rette fag så alt kommer til rette og blir godkjent. Okei, veldig rotete, men håper dere skjønner hva jeg mener. Og jeg kommer som jeg har sagt tideligere til å studere norskfaget og historie for meg selv. Skal på møte med skolen i England den 30. august, så får håpe vi får ordne opp litt da og kanskje før. Jeg begynner på skolen den 7. sept, så satser på at alt er ordnet før den tid.
   


  Ang vertsfamilie har det ikke skjedd så mye. Vi har bare vekslet noen mailer og addet hverandre på facebook. Fikk beskjed av kontaktpersonen min i England om at vertsmoren min, Caroline kommer å henter meg på Gatwick flyplass om en uke. Får nesten bare ta ting fra da i grunn. Har skrevet litt med hun som har bodd der før og hun sier at jeg virkelig er heldig som kommer til den familien. Hun hadde det supert!


  Mamma har foresten kjøpt noe smått til vertsforeldrene mine og det blir vel kjøpt ett eller annet noe til også. Til vestsbrødrene mine har jeg tenkt å kjøpe norske seigmenner og bamsemoms ++, for det er noe onkel savner utrolig med å bo i Norge.
  Om noen fortsatt har spørsmål om ting ang utvekslingsåret så er det absolutt lov til å spørre!


 • 26

  Tenkte jeg skulle ta en liten oppdatering om utveklingsåret, ting som har skjedd siden sist og slik. Det har nemlig skjedd endel de siste ukene i grunn og jeg har fått greit mange spørsmål om utvekslingsåret. Jeg har også nå laget en ny link under kategori; utvekslingsåret.


  Har vist ganske så lenge at en skole i Hastings har hatt lyst til å ha meg der, og det er vel derfor jeg ble plassert der også. Hastings ligger helt sør i England, nær Eastbourne. Hadde jo egentlig funnet med en egen familie i Bournemouth, men det ble det ikke noe av. Så det blir slik at jeg flytter til byen Hastings og begynner på Bexhill Collage som student hvor jeg skal fortsette VG2, studiespesialisering. Jeg kommer da til å skippe fagene norsk og historie. Jeg har derfor blitt anbefalt å ha med meg norskboka for 2ST og historieboka. Ellers trenger jeg egentlig ikke å ha faget Internasjonal Engelsk, ettersom jeg får mye av det uansett. Det vil si at jeg må ta et annet fag som jeg skal ta 5 timer i uka. Har ønsket meg faget Foto da, så får håpe det ordner seg. Ellers er jeg veldig nærvøs på om skoleåret mitt i England blir godkjent når jeg kommer tilbake for å ta tredje året i Norge, det er fordi det er JEG som har ansvaret for alt dette. Jeg må ha minst 3 i alle fag (blablabla osv) og ikke minst har ikke feks skolen min i Norge snakket med skolen min i England, så alt går igjenom meg (det er bare slik). Derfor er jeg ekstra nærvøs om noe ikke stemmer og går galt.

  Jeg fikk på informasjonsmøtet i mai vite at jeg faktisk hadde fått meg vertsfamilie, men noe papir eller noe ikke var helt på plass hos de, så jeg fikk egentlig ikke vite at jeg i det heletatt hadde fått familie. Jeg var jo da selvfølgelig helt gaaal for å vite hvordan de var. Så kom den telefonen på "siste skoledag" hvor jeg fikk vite at jeg hadde 100% fått værtsfamilie. Jeg skal bo hos et par med tre yngre gutter og en kattepus. For noen dager siden fikk jeg mail fra en ukjent adresse, så jeg holdt på å slette den. Det var utrolig bra at jeg ikke gjor for det var fra min kjære vertsmor i England der hun hadde skrevet mange fine ord. Hun ba meg også legge henne til på facebook for å se på bildene hennes og da familien var i Norge i april for å besøke hennes forrige vertsdatter. Tok meg nesten en time før jeg turte, men jeg måtte jo bare se bildene hun hadde. De virker kjempesnille og hjelpsomme. Gleder meg virkelig til å bli bedre kjent med de. Føler meg som en stalker hvor jeg faktisk har funnet både facebook'en og bloggen til hun Norske studenten som bodde der før og sett igjennom alle bildene. Snakker vi nysgjerrig eller?! Må nesten nevne at kontaktpersjonen min i Hastings, Louisa er også super! Sist i dag fortalte hun at antageligvis skulle det bo fire andre utvekslingsstudenter i Hastings, wehu!
  Da jeg fikk telefonen om at jeg hadde fått meg vertsfamilie, fikk jeg også vite mye annet. Blant annet at jeg hadde fått en avreisedato den 24. juli. Jeg ble jo helt i sjokk, for det var jo ikke mange dager til liksom. Men så fikk jeg en mail om flybiletter og slik der det sto noe om at jeg skulle reise den 24. august. Da jeg sjekket opp dette var 24. AUGUST den rette datoen. For min del gjorde ikke det noe i grunn. Jeg fikk plutselig så god tid for nå har jeg endel ekstra dager med familie, venner, fester, ferieturer og slik før jeg reiser. 
  Om noen har noen spørsmål om utvekslingsåret utenom det jeg har skrevet nå, kan dere gjerne spørre i kommentarfeltet i dette innlegget og jeg kan svare på de en gang i et eget innlegg om det ønskes.

  Noen som vil dra på et utvekslingsår av dere egentlig?

 • Julie JJ

  Jeg er en sprudlende og energisk trønderjente som er meg selv fullt ut. Bor nå i Spania og jobber som webdesigner for et norsk firma. Jeg har tidligere bodd sør i England hvor jeg var utvekslingsstudent skoleåret 2011-12.


  Kamera: Canon EOS 60D.  Kategorier

  Siste innlegg

  bilde