Courtesy (Julie JJ)
Hjem Spania Facebook Add

16

Courtesy

Høflighet, vennlighet og hyggelighet er noe jeg synes merkes mye av her i England og generelt i UK - altså oppførselen deres. Det er en sjarm jeg virkelig liker med landet og samfunnet her. At bare noen få ord eller holdninger gjør så mye er helt sykt. Om bare hele verden kunne ha gjort det lille som gir så mye, da hadde ting vært så mye kjekkere i samfunnene og ellers rundt om i verden er jeg helt sikker på!

Det å si "please", "thank you", "excuse me", "sorry" er ord som er veldig mye brukt i Storbritannia. Mange som ikke er vant med engelskmenn vil nok kanskje synes det er overdrevet brukt. Disse ordene brukes altså flere ganger daglig! Sitter man ved matbordet og vil ha noe er det normalt å spørre: "Please, may you past the butter?" og når du får det sier man selvfølgelig "thank you". Det er ikke slik mange i Norge ville ha sagt "send meg smøret" eller "kan du send meg smøret" liksom. Det er også vanlig å si en form for takk når man går ut fra butikker, enda man bare kiker også! For ikke å glemme å takke for seg til bussjåføren når man går av bussen!! Lite unntak er at enkelte i England liker ikke at man takker for maten, men foretrekker heller ett takk (og kanskje fortelle at maten var god). Må nesten legge ved at jeg har begynt å reagert enormt i det siste på nordmenns oppførsel etter å ha vært i England så mange ganger og nå bor her!

Å være sjenert er ikke noe for en engelskmann! For det hender seg ganske så ofte at helt randome folk smiler til deg på gata eller hvor det enn er. Noen også kommer bort til deg for en liten samtale. Man som oftest blir møtt av ett smilende hei av butikkansatte og om man trenger hjelp. Det har hendt en god del at randome folk faktisk kommer opp til meg på bussen, byen ect og spurt hvor og hvordan jeg har ordnet neglene mine, hvor jeg har kjøpt det og det. For ikke å glemme gutter og ungemenn i biler som tuter og roper.. Huff, det er en ting som er ganske irriterende og hatefullt da!!

Om man for eksempel er i en butikk og kommer borti noen hender det ofte at personen man bumper inn i sier unnskyld enda det var du som ikke så deg for. Går man en plass det er litt trangt er det vanlig å stoppe for de andre og la de gå. Ja, man kan da ende opp i en litt pinlig situasjon der alle ser på hverandre og forteller de andre til å gå, men de sier du skal gå osv. Dette kan også hende på veien at folk er snille og stopper for en enda de har forkjørsvei (det synes jeg faktisk norske folk er litt flinke til også!). En annen ting som jeg legger veldig merke til er det med dører. Går man igjennom en dør, holder man den oppe for den bak også. Husker en gang på college jeg var på vei ned trappene for å gå ut. En ukjent gutt (langt!) forran meg sto sikkert å holdte den døra opp for meg nesten over ett minutt før jeg var ferdig med alle trappetrinnene og kom meg ut gjennom døra!!

En annen ting er at britiske folk ofte har kallenavn/kjælenavn på nære og kjære. Utrolig mange også kaller fremmede for love, sweetie, darling, hun, etc, så det trenger ikke å tolkes feil om en gammel man på gaten eller noe sier noe og kaller deg feks. love. Enkelte bruker disse "klengeordene" ganske mye. Har kommet over en god del personer som bruker de så mye at du begynner å lure om de prøver seg enda det er en dame i 40 åra liksom, haha. Så for mange kan dette bli litt for mye for folk, men blir man vant med det er det egentlig ganske koselig. Men dette er altså ikke en stor ting man MÅÅ liksom gjøre, men ett ord eller to som gir ett smil rundt munnen! Kyss på skinnet kan man også få av ukjente rett etter man har hilst, men det er vel mest på fester og slik.

Ja, slike småord og småhandliger som vi kanskje ville ha kalt det i Norge betyr faktisk ganske mye her i UK. Man kan faktisk bli sett på som frekk om man ikke takker for seg og beklager seg! Jeg vet faktisk om en utvekslingsstudent som ble kastet ut av vertsfamilien sin fordi hun ikke takket og beklaget seg så mye og de mente hun var frekk - så det er ganske så alvorlig her i Storbritannia i grunn. Ganske sikker på at mange i Skandinavia og andre synes det er overdrevet mye av slik man oppfører seg her, men er man i ett annet land synes jeg de skal leve etter deres normer (og regler)! Selvfølgelig finnes det unntak som det er ellers i alle land og samfunn også, for noen kan virke veldig arrogante og ufordragelig! Men disse normene lærer de fleste fra de er ganske unge her i UK både i hjemmet, førskole og uansett hvor man er i grunn. Noe jeg også synes de bør lære i flere land! Jeg får faktisk høre hver gang jeg tidligere har kommet hjem fra England at jeg alltid er så høflig, og det tror jeg faktisk stemmer for det smitter faktisk! Hvorfor ikke takke én gang for mye enn én gang for lite?!Har dere noen gang reagert på andres oppførsel? Hvordan synes dere oppførselen i ett samfunn skal være?
 • 04.07.2012 kl.16:08
  misunner deg! fine bilder:) Reagerer ofte:)

  sv: Takk for kommentar:)
  04.07.2012 kl.16:24
  Så herlig innlegg! :) litt høflighet, vennlighet og et smil gjør mye;)
  04.07.2012 kl.16:48
  Norge kunne trengt litt av høfligheten til England! :-) Synes det er så mange sure, gretne og uhøflige mennesker i Norge - særlig i serviceyrker.
  04.07.2012 kl.17:44
  Spennende innlegg, hyggelig at du skriver om dette. Håper på å flytte til England når jeg er ferdig med vidergående! (:
  04.07.2012 kl.17:45
  britiske er så høflige og søte :'D

  syntes de burde lære noe norske hva oppførsel og høflighet her ja :)
  04.07.2012 kl.19:14
  Oi, Norge kunne virkelig vært som England! :)
  04.07.2012 kl.19:42
  Det er sant, et lite glimt av positivitet gir deg en livsglede :)
  04.07.2012 kl.20:33
  Det er heilt utruleg kor stor forskjell det er frå Noreg til UK! Eg har sjølv ikkje vore der, men ut ifrå det du og andre fortel så virkar folk der veldig hyggelige og høflege. Eg har fått veldig mykje meir lyst å besøke UK etter at du har fortalt så mykje fint om oppholdet ditt! :)
  Tina 14 år
  04.07.2012 kl.20:38
  Har opplevd det samme! Var i London i påska med en hærlig gjeng! xD

  Da ble vi fortalt av hun som guidet oss, om at vi måtte være kjeeempehøflige! xD

  XOXO
  04.07.2012 kl.22:00
  Åh ja, jeg elsker høfligheten i England. Synes det er helt fantastisk. Vi nordmenn er jo virkelig frekke i forhold.
  04.07.2012 kl.22:38
  Merker det godt når folk faktisk tar seg bryet med å takke og holde opp døren. Tror mange har glemt høffligheten rett og slett. Merker at jeg gir det lille ekstra på en bra dag. Bare det å smile til en fremmed eller si takk rett og slett :)
  05.07.2012 kl.14:14
  sv: Takk :) Er faktisk tilbake med spørsmålsrunde nå, så om du vil stille meg noen spørsmål er det bare ta en titt :)

  Herlig! England er ett av mine favoritt land. Har vert i London en gang, og jeg elsket det! :) Når du snakker om høfligheten, er jeg enig:)
  05.07.2012 kl.15:43
  Legger fort merke til andres oppførsel. Høfligheten i England er helt sykt i forhold til Norge. Her sier vi såvidt hei til hverandre når vi møter noen på gaten! :-)
  05.07.2012 kl.15:52
  Fine bilder, har reagert litt på dette ja :)
  09.07.2012 kl.21:17
  En av grunnene til at jeg elsker England (eller London da jeg var der) er nettopp fordi alle var så sinnsykt hyggelige. Alle tok seg tid til å forklare oss veien, da vi var og handlet føltes det som om vi pratet i timesvis da vi skulle betale, ÅÅH jeg savner det sånn. Flytter dit når jeg blir voksen jeg :-) OGSÅ må jeg legge til at jeg skulle kjøpe meg ei klokke, så kalte dama meg, som jeg handlet hos, for honey og sånne ting. Var litt koselig!
  10.07.2012 kl.13:03
  TAKK OG PRIS. Jeg DIGGER dette innlegget, og jeg kunne skrevet et rimelig likt et. Faktisk, så hadde jeg planlagt å skrive et med de samme momentene!! Kommer jo nettopp fra et besøk i Skottland, og som hvert år, er det tungt å komme hjem til overlegne nordmenn.  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Julie JJ

  Jeg er en sprudlende og energisk trønderjente som er meg selv fullt ut. Bor nå i Spania og jobber som webdesigner for et norsk firma. Jeg har tidligere bodd sør i England hvor jeg var utvekslingsstudent skoleåret 2011-12.


  Kamera: Canon EOS 60D.  Kategorier

  Siste innlegg

  bilde