College in England compared to norwegian VGS (Julie JJ)
Hjem Spania Facebook Add

29

College in England compared to norwegian VGS

Fått utrolig mange spørsmål om hvordan college her i England er i forhold til den norske vgs. Ettersom jeg har fullført mitt opphold dette skoleåret på college kan jeg jo skrive litt generelt om det. Minner om at ting kanskje variere fra college til college.Det første jeg synes må sies er om den engelske college er at det ser ut til at personer virkelig går der for å studere. Ikke som en godel i Norge gjør, går vgs bare for å gjøre det. Grunnet for at det er mer av en "studerings"innstilling her i England bland ungdommer som går college er vel for at det er mye hardere og at man klarer hverken fysisk og phsykisk sett ikke å fullføre ett år på college uten å virkelig ville det og stå på hele veien. Er man borte noen dager, ikke gjør innleveringer/lekser, ikke kommer over ens med lærere kan man faktisk bli enkelt og greit bli kastet ut av college på 1-2-3!

Fravær er meget strengt bare i seg selv i grunn. Er man syk, så er det ikke noe forskjell i fra å være borte fra skolen enn grunnet feks ferie. Man får ikke fjernet det, men det går igjen ikke som ugyldigfarvær. Er man syk må man varsle innen førstetimen (før klokka 10) ved å ringe college eller sende melding. Man må gi navnet sitt, navn på kontaktpersonen sin og grunn for fraværet. Skal man borte eller noe må college ha skriv og underskifter ang det. Det ringes hjem til foreldre (også kontaktpersonen i organisasjonen for utvekslingsstudenter) om man ikke møter opp i en time uten å varsle fra. Er man bare 3 minutter forsein kan man blir få mark/notation (anmerkning). Blir fravær mer enn 5% av undervisning i ett eller flere fag må man betalte for ta sin eksamen i det faget (uansett om det har vært sykdom)! For mange marks/notations for man advarselsbrev (og telefon?) og i det værstefall kastet ut av college.

Hos college får man velge opp til fire fag, ikke linjer slik det er på norske vgs. Ett fag er åtte timer i uka. Man har eksamen i alle fag hvert år (untatt sport og noen fag til), noen fag har man flere eksamener i hvert år. Eksamene varer som regel fra en time til to. På de timene må man svare på noen spørsmål, skrive to-fire essays (kommer ann på hvilket fag, men slik som sosiologi, phsykologi, engelsk osv). Data og hjelpemidler (notater etc) er ikke tillat! Det er altså snakk om meget lite tid! Eksamen er som regel i en stor sportshall hvor pultene er satt opp på millimeters mål. Man finner plassnummert sitt på en tavle utenfor hallen. Man blir sjekket at vakter ettersom man bare for lov til å ha med seg to sorte penner i hallen. Er man uheldig å failer i et fag kan man betale for å ta den om igjen (selvfølgelig ikke den samme eksamen). Om jeg ikke tar feil er det normalt å droppe ett fag i andre året. College er somoftest toårlig, men om ønsket tre. Ikke mange går tre år, men noen gjør det for å gå om noen fag eller for å få bedre karakterer. Karakterene er absolutt ikke slik som i Norge. Her må man bestå eksamen for å få en karakter i faget. Noen fag teller eksamen faktisk 60% av sluttkarakteren (feks. soiologi), hos andre fag (slik som foto) teller eksamen 40% og innleveringer etc 60%. Dessuten er karakterskalaen helt anderledes på college. Her er det U - E - D - C - B- A, hvor "A" er best og "U" er fail! I Norge er karakterene meget sprent men for å få "E" på en test/prøve/innlevering/eksamen må man ha rundt 45-50% rett. Dvs at det er mye hardere å bestå i forhold til Norge. Her er det ett stort gap fra "U" til "E", men fra "E" til "A" er tettere.

Undervisninga er også litt anderledes i forhold til den i Norge. For det første er minimalt med databruk. Selvfølgelig blir de litt brukt i media og en god del i foto, men ellers er det null databruk. Det går mye på notattaking i alle fag i grunn. Man må også regne med å få masse lekser og lære seg til ting for seg selv. Det er mye selvstendigarbeid med andre ord! Det er altså mye strengere system på alle måter vi jeg si. Mye av grunnet er vel for at elevene skal være klare for store UNI. Men jeg må også si at jeg liker det systemet på college, det fikk meg til å jobbe og ta ting mer seriøst. Dessuten er jeg ganske sikker på at det strenge systemet har hjulpet meg til når jeg skal ta siste året på vgs i Norge til høsten og videre studerer framover.

Kommer egentlig ikke på noe mer for øyeblikket.. Er det noe mere dere lurer på, føl dere fri til å sende mail til meg på jjj0@live.no!

Har dere kunne tenkt dere å gått på engelsk college? Hvordan tror dere at dere hadde taklet det?
 • 21.06.2012 kl.18:06
  Hørtes strengt ut, men elsker engelsk <3
  21.06.2012 kl.18:12
  Ja, synes det hørtes veldig spennende ut :-)
  21.06.2012 kl.18:34
  Hadde vært gøy å prøvd, men igrunnen ikke noe for meg! :-P
  21.06.2012 kl.19:18
  Flott innlegg:)
  21.06.2012 kl.19:22
  Haha, NEI jeg kunne virkelig ikke tenkt meg å gått på engelsk college :p Men stolt av deg som faktisk har gjort det, og ikke minst gjennomført det :-)
  21.06.2012 kl.20:12
  annerledes en norsk vgs ser jeg ja ;o<3
  21.06.2012 kl.21:18
  hehe, veit ikke helt jeg!
  21.06.2012 kl.22:35
  ojda, virket som om college var veldig streng og kun de flinkeste klarer å gå der ;o noen burde kanskje være glad vi har det lettere i norge!

  du er utrolig flink som har vært på det og gjennomført det !!
  22.06.2012 kl.11:06
  Hørtes spennende ut :)
  22.06.2012 kl.12:18
  Tror jeg skulle klart det fint på engelsk college, det virker ikke så annerledes fra American High School. Der var F laveste karakter, og man det fikk man om man hadde bare ca 50% riktig. Så gikk det i pluss og minus fra D og opp til A.

  Vi hadde mulighet til å ta extra credit også, for eksempel med å levere inn leksene en dag før fristen, svare på ekstraspørsmål på prøvene, eller sånn som den ene læreren gjorde det: Rett å slett ha en quiz etter prøven med masse random spørsmål, som myntenheter, eller å rangere byer etter innbyggertall etc xD Men det var veldig greit, ettersom man kunne gjøre opp for å svare feil på et spm eller i mitt tilfelle i foto og historie: få 101,6% = A+ :P

  I matte fikk vi ikke lov til å bruke kalkulator, notater måtte takes på ark, og foto var det eneste faget der vi fikk bruke PC - stasjonære, ikke bærbare. Jo, og i forbindelse med en storoppgave i Creative Writing fikk vi også bruke PC for å gjøre diktresearch...

  Vi òg valgte fagene våre. Vi måtte ha matte, men fikk velge hva slags matte. Vi måtte ha engelsk, og kunne velge forskjellige "writing"- og "reading"-fag. Som senior var jeg pålagt å ha Contemporary American Issues og Contemporary World Issues (et halvår hver), og av organisasjonen måtte heg ha historie sammen med de som var juniors på skolen min... Valgte foto og psykologi i tillegg for å fylle opp timeplanen, og ettersom det kunne telle som media og sosiologi/sosialantropologi i Norge, og så gym da, ellers hadde jeg vel ikke fått til å sette meg ned i setet på flyet hjem igjen... xD

  Skole i Norge er nok litt "slækt" i forhold til England og USA på denne måten. Stor klapp på skuldra til oss utvekslingselever som takler/har taklet overgangen men stor suksess!
  22.06.2012 kl.13:15
  jeg syntes det hørtes spennende ut!;)
  22.06.2012 kl.13:38
  interessant!!
  22.06.2012 kl.14:40
  Ja, jeg syns det høres veldig spennende ut :)
  22.06.2012 kl.18:55
  Det virket veldig tungt og vanskelig. Jeg tror jeg hadde blitt kastet fort ut på grunn av fravær. Det er nok ikke noe for dem med kroniske sykdommer.

  God helg! =)

  Veldig bra skrevet forresten!
  22.06.2012 kl.19:12
  jeg vet faktisk ikke! har selv faktisk lyst å gå på en engelsk college og jeg tror jeg ville taklet det :)
  22.06.2012 kl.19:43
  Kune egentlig ønske jeg gjorde det :) Og ungdommer flest har nok godt av det
  22.06.2012 kl.23:20
  høres ganske spennende ut, men nå er jeg ganske ferdig med skole :)
  22.06.2012 kl.23:52
  syns det høres utrolig spennende ut!
  23.06.2012 kl.09:37
  kjempe fint innlegg! har så lyst å være 1år borte da:)
  23.06.2012 kl.13:48
  Ser jo veldig bra ut det her :)

  Ønsker deg en flott og herlig dag :-). Kose deg masse <3

  En god og bra blogg :).

  Ta en titt, og legge igjen en kommentar :-)?
  23.06.2012 kl.13:49
  Jeg bor i England også og studerer også i college. Jeg er helt enig med deg det er anderledes. Hvilken fag gjør du?
  23.06.2012 kl.13:52
  kjempebra innlegg! mye bra å vite her hvis man vil det!
  Mia
  23.06.2012 kl.13:59
  College er jo ikke det samme som vidregående da. Her i Norge kjører vi selvlæring uansett..
  23.06.2012 kl.14:06
  Veldig fin og informativ blogg. Tror nok mye av dette med fordel kunne vært innført i Norge også. Ser at folk tar veldig lett på vgs, mye tullefravær og lite innsats i timene. (sier ikke at alle gjør det, men mange)

  Mange norske ungdommer får nok sitt livs sjokk når de begynner på høyskole eller universitet iallefall:)
  23.06.2012 kl.14:12
  JAAAAA! Jeg har kjempelyst! Det hadde vært så morsomt og spennende!

  http://gjoriin.blogg.no/
  24.06.2012 kl.14:27
  Har faktisk begynnt å tenke litt på og gå på skole i England, ettersom tante også bor der med familien sin :) Skal snakke litt med søskenbarnene mine som bor der og er engelske hvordan det var. Reiser til England igjen 17 august! :D England er mitt andre hjem^^
  28.06.2012 kl.02:35
  Så rart at det er så store forskjeller fra land til land. Men på den annen side kunne det vel kanskje vært strengere i Norge :-) At det er akseptabelt å gå ut med to'ere og tre'ere på grunn av latskap er egentlig helt sykt.

  Tror ikke jeg hadde taklet å gå på engelsk college, men imponerende at du gjennomførte :-)
  Solveig
  30.06.2012 kl.01:54
  Utrolig hjelpsomt innlegg! :)
  10.07.2012 kl.13:00
  Takk for at du tok deg tida til å skrive dette, Julie! Jeg synes det var interessant lesing, jeg!  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Julie JJ

  Jeg er en sprudlende og energisk trønderjente som er meg selv fullt ut. Bor nå i Spania og jobber som webdesigner for et norsk firma. Jeg har tidligere bodd sør i England hvor jeg var utvekslingsstudent skoleåret 2011-12.


  Kamera: Canon EOS 60D.  Kategorier

  Siste innlegg

  bilde